Reketas su „Maximos“ ženklu?

Mantas Tomkūnas

Esą teks dovanoms

„Mes nereketuosime žmonių – taip, kaip buvome verčiami tai daryti, geriau išeisime iš darbo“, – į „Kauno dienos“ redakciją užsukę du vienoje Kauno „Maximoje“ dar neseniai dirbę parduotuvės apsaugos darbuotojai (redakcijai jų pavardės ir vardai žinomi) buvo ryžtingai nusiteikę. Jie pateikė ir savo apsaugos darbuotojų pažymėjimus. Netylėti jaunus darbuotojus privertė skandalinga istorija, įvykusi rugsėjo pabaigoje. Užuot perdavę parduotuvėje sulaikytus vagis policijai, kaip to reikalauja Lietuvos įstatymai, apsaugos darbuotojai buvo verčiami imti duokles, o improvizuotų duoklių sumanytoju įvardijamas „Maximos“ apsaugos skyriaus Kauno regiono apsaugos vadovas Dainius Cipkūnas.

„Vadovas mus vertė reketuoti. Buvo nurodyta parduotuvėje sulaikius vagyste įtariamą asmenį imti iš jo pinigų, pavyzdžiui, jei žmogus pavogė prekių už penkis litus, mes turėjome iš jo paimti nuo 100 iki 200 litų. Iš parduotuvių per savaitę buvo reikalaujama surinkti po 1000 litų, teigta, kad pinigai bus skirti pirkti dovanoms policininkams Policijos dienos progai. Sulaukdavome penkių skambučių per dieną, kuriais buvome raginami rinkti pinigus“, – kaltinimus žėrė apsaugos darbuotojai.

Buvusių „Maximos“ apsaugos darbuotojų teigimu, vadovo reikalavimai prieštaravo darbo taisyklėms, kuriose reikalaujama sulaikytus asmenis įtariamus vagystėmis perduoti policijai.

„Mes negalime išmušinėti pinigų“, – sakė pašnekovai.
Buvę „Maximos“ darbuotojai teigė, kad būtent dėl šių priežasčių jie nusprendė palikti darbą.

Bijojo tapti kaltinamaisiais

Vyrai teigė suprantantys, kad buvusiam savo vadovui meta sunkius kaltinimus, tačiau tylėti esą nebegalėję, mat bet kada būtų galėję tapti kaltinamaisiais baudžiamojoje byloje dėl reketo.

Jų taikiniais esą turėjo tapti ne tik apsivogę, bet ir prekes sugadinę pirkėjai. „Iš prekes sugadinusių  žmonių turėjome teisę paprašyti ją nusipirkti arba perduoti policijai, tačiau jei būtume pradėję reikalauti iš tokių žmonių pinigų, jie galėjo kreiptis į policiją ir mes jau būtume tapę nusikaltėliais“, – pasakojo keletą mėnesių parduotuvėje apsaugininku dirbęs jaunuolis.

„Tokiu atveju su antrankiais jau būtų išvedę mus, o vadovas mūsų negintų ir sakytų, kad esame patys kalti. Apsaugos darbuotoju dirbau Marijampolėje, tačiau tokių dalykų nebuvo, tai buvo griežtai draudžiama. Iš viso „Maximos“ apsaugoje dirbau ketverius metus“, – teigė kitas pašnekovas.

Pašnekovai tikino, kad vadovo nurodymu buvo nepatenkinti ir daugiau apsaugos darbuotojų, tačiau daugelis nurodymams pakluso.

„Žinau, kad viena apsaugos pamaina jau buvo surinkusi 500 litų, tuomet pasakiau vadovui, kad tokiomis sąlygomis nedirbsiu, nes tai draudžia įstatymai. Kiti tai darė, nes nenorėjo susipykti su vadovu ir prarasti darbo vietą. Nežinia, kam iš tikrųjų tie pinigai buvo skiriami, nes nemanau, kad kiekvienas policininkas gavo dovanų“, – kalbėjo pašnekovai.

Buvę „Maximos“ apsaugos darbuotojai pasakojo apie įvykį pranešę aukštesniajai valdžiai Vilniuje, tačiau į jų pasakojimą esą niekas rimtai nesureagavo. Pašnekovai pastebėjo, kad renkant pinigus iš apsivogusių pirkėjų per savaitę iš įvairių „Maximos“ parduotuvių buvo galima surinkti ne vieną tūkstantį litų, tačiau kur ir kam jie atiteko, neaišku.

Neigia mestus įtarimus

„Maximos“ apsaugos skyriaus Kauno regiono apsaugos vadovas Dainius Cipkūnas buvusių pavaldinių istoriją nušvietė kitaip. Vyro teigimu, su keliais „Maximos“ apsaugos darbuotojais jau seniau kildavę konfliktų dėl netinkamo darbo ir neatliekamų pareigų. Vėliau šie konfliktai peraugo į grasinimus atkeršyti.

„Žinau tą atvejį, jie net skundą buvo parašę. Darbuotojai, kurie blogai dirbo ir kuriems reiškiau pastabas, nežino, kaip man įkąsti. Jie neatliko darbo, kai reikėjo atlikti auditą, žymėti prekes. Šie darbuotojai atsisakė dirbti ir dėl to kilo konfliktas. Po šio konflikto man pagrasino, kad laukčiau žinių laikraštyje, – teigė D.Cipkūnas ir pridūrė: – Panašūs konfliktai įvyksta labai retai.“

D. Cipkūnas paneigė buvusių darbuotojų kalbas, kad jis liepęs iš apsivogusių parduotuvių klientų rinkti duokles.

„Tokių dalykų, apie kuriuos kalba buvę darbuotojai, nėra ir negali būti. Mes patys ieškome tokių atvejų ir apsaugos darbuotojai už tai būtų nubausti. Jokių dovanų policijai neteikėme, net buvau užmiršęs apie šią dieną“, – tikino D.Cipkūnas.
Apie „Maximos“ apsaugos darbuotojų įteiktas dovanas Kauno policininkams Angelų sargų dienos proga teigė nieko nežinanti ir Kauno policijos atstovė spaudai Ramunė Gražulienė.

Olegas Sitnikovas
Lietuvos apsaugos darbuotojų asociacijos prezidentas

Tokie viešumon iškilę faktai diskredituoja apsaugos darbuotojų vardą. Iki šiol apie tokius konfliktus prekybos centruose neteko girdėti. Jei ši istorija yra tiesa, tuomet apsaugos darbuotojai pasielgė teisingai nepaklusdami ir išeidami iš darbo. Pinigų ėmimas iš apsivogusiųjų parduotuvėje prieštarauja įstatymams. Kita vertus, šioje istorijoje neteisios gali būti abi pusės.

Renata Saulytė, „Maxima LT“ atstovė spaudai

Dainius Cipkūnas Kauno regiono vadovu paskirtas prieš metus, neturime jokių nusiskundimų jo darbu, jam neskirta ir jokių drausminių nuobaudų. Priešingai, kiti darbuotojai apie jį atsiliepia kaip apie jauną, entuziastingą ir veržlų žmogų, tačiau jis reiklus savo pavaldiniams. Mes pasitikime savo žmonėmis ir jeigu gautume nors vieną nusiskundimą, tikrintume šią informaciją ir atliktume tarnybinį patikrinimą. Visi oficialūs skundai pas mus registruojami, tačiau nesame gavę nė vieno.

Pastaruoju metu apsaugos darbuotojams keliami aukšti reikalavimai ir visų darbuotojų darbas yra kontroliuojamas. Visais atvejais, kai darbuotojas atleidžiamas iš darbo ar išeina savo noru, nebūna vienos priežasties. Gali būti ir kitų konflikto priežasčių, galbūt darbuotojai buvo atleisti ir po to išliejo savo pyktį. Su darbuotojais tenka atsisveikinti, jei jų darbas neatitinka kokybės reikalavimų. Pastaruoju laiku darbuotojus dažnai testuojame, nes norime, kad dirbtų savo srities profesionalai.

2008-11-18 . Kauno diena